Dzień w muzeum. Poznajemy historię naszego miasta Legionowa. XI Dni  Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowa i powiatu Legionowskiego

autor: Bartosz Karwacki

Przez dwa dni wtym roku 02.06 i 9.06.2022 Muzeum Historyczne w Legionowie przygotowało program zwiedzania, dedykowany osobom niepełnosprawnym. Program przygotowany z okazji XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami Miasta Legionowa i Powiatu Legionowskiego.

Podczas zwiedzania niepełnosprawni poznali historię miasta, ponieważ tematem przewodnim programu był jubileusz 70-lecia nadania praw miejskich dla Legionowa.

Słuchając przewodnika – kustosza wystawy – zwiedzający, między innymi, poznali początki Legionowa jako miasta. Była mowa. o osadzie Gucin, o powstaniu stacji kolejowej Jabłonna Nowa (dzisiejsza stacja PKP Legionowo) oraz o historii lokalnego przemysłu, mającego wpływ na rozwój miasta. Interesujące okazały się dla zwiedzających informacje np. o istnieniu niegdyś huty szkła, zakładach „Podkowa” –  produkującym motocykle, czy słynnym Aviotex-ie, znanym z balonów dla wojska, a później wytwarzającym namioty.

Po zwiedzaniu wystawy gospodarze przygotowali warsztaty historyczne, polegające na zrobieniu kartek widokowych z Legionowa. Uczestnicy zajęć dostali arkusze papieru oraz zdjęcia wielu miejscowych zabytków, również tych, które dziś  już nie istnieją, z których wycinali i wyklejali pocztówki.

Warsztaty te sprawiały niepełnosprawnym wiele  radości. Z zaangażowaniem wycinali, kleili,  prześcigali się , kto zrobi ciekawszą kartkę?

Gdy Artyści wykonywali swoje dzieła, to  instruktorzy – historycy – opowiadali im o poszczególnych obiektach. Uczestnicy warsztatów ze zdziwieniem patrzyli na  stare zabudowania legionowskiego Rynku, czy blaszany pawilon handlowy „Anat”.

Na zakończenie warsztatów odbyła się krótka wystawa samodzielnie zrobionych pocztówek oraz sesja zdjęciowa ze swoimi pracami, które młodzi artyści wzięli na pamiątkę do domu.

Myślę, że takie akcje i warsztaty powinny być częściej organizowane, gdyż mają funkcję integracyjną, pobudzają kreatywność i pełnią funkcję terapii i rehabilitacji – zwłaszcza przy niepełnosprawności intelektualnej. Najważniejsze – zapobiegają stygmatyzacji społecznej.

Organizatorom wypada życzyć wielu takich przedsięwzięć, a zwiedzającym udanej nauki i zabawy oraz poczucia własnej wartości.

Bartosz Karwacki