Mozaika upamiętniająca zwycięstwo polskich pilotów-Puchar Gordon Benetta- Chicago1933- już na ratuszu w Legionowie

1 października 2023 roku w Legionowie na murach Urzędu Miasta pojawiła się kolejna mozaika. Tym razem upamiętnia ona zwycięstwo polskich, legionowskich pilotów w zawodach o Puchar Gordona Bennetta w roku 1933 w Chicago. Jest to już trzecia praca z cyklu “Okruchy Czasu” realizowana z inicjatywy Fundacji Promień Słońca.

Zwycięstwo polskich pilotów w zawodach o Puchar Gordona Bennetta to wydarzenie, na które warto zwrócić uwagę. Był to bowiem pierwszy znaczący sukces naszych rodaków na arenie międzynarodowej w tych prestiżowych zawodach. Puchar Gordona Bennetta to międzynarodowe zawody balonów na ogrzane powietrze, które odbywają się nieprzerwanie od 1906 roku. W roku 1933 polscy piloci, legionowianie, wygrali te zawody, a teraz ich dokonanie zostało uwiecznione na mozaice na ścianie Urzędu Miasta w Legionowie.

Realizacja tej mozaiki była możliwa dzięki zaangażowaniu wielu osób – m.in. podopiecznych fundacji “Promień Słońca”-uczniów Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie, WTZ św. Rity, Seniorów z Klubu Amicus, pracowników CIS w Legionowie i easyArt.pl oraz 12U.PL. Wspólnie z nimi pracowała także liczna grupa wolontariuszy.

Proces tworzenia mozaiki trwał pół roku. Artyści ułożyli ten obraz z niezliczonej ilości drobnych elementów. Praca nad mozaiką to jednak nie tylko estetyczne doświadczenie. To także okazja do spędzenia czasu w sposób aktywny i twórczy. W czasie jej tworzenia panowała świetna atmosfera. Praca nad wspólnym projektem dawała zaangażowanym osobom radość i satysfakcję, a osoby samotne mogły poczuć się potrzebne i docenione.

Podobnie przyjęli to mieszkańcy miasta, którzy obserwowali montaż mozaiki. Nowe artystyczne dzieło ożywiło szarą ścianę Urzędu Miasta, co spotkało się z dużym zainteresowaniem. Mieszkańcy komentowali jej kształt, kolorystykę i temat, chętnie wdawali się w rozmowy z ekipą instalacyjną, wyrażając poparcie dla takich inicjatyw.

Sztuka publiczna to nie tylko dekoracja przestrzeni miejskiej. To także okazja do zwrócenia uwagi na ważne wydarzenia z historii naszego kraju, regionu, miasta. To także sposób na integrację społeczności lokalnej, mobilizację do aktywności różnych grup społecznych, również tych zagrożonych wykluczeniem. I to udowodniła trzecia już mozaika z cyklu “Okruchy Czasu”. Wierzymy, że również kolejne prace przyniosą tyle samo pozytywnych doświadczeń.

Andrzej Bochacz