Paraolimpiada XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowo i Powiatu Legionowskiego- Gazeta Powiatowa

Paraolimpiada XI Dni Osób Niepełnosprawnych miasta Legionowo i powiatu Legionowskiego przeszła do historii. Impreza odbyła się 20 maja 2022r. w blasku wiosennego słońca na stadionie w Legionowie. Piękna pogoda sprzyjała organizatorom i uczestnikom. Przed Paraolimpiadą w całym powiecie odbyło się kilka wydarzeń dedykowanych osobom z niepełnosprawnościami: Marsz Kolorowej Skarpetki, Uroczyste Otwarcie Dni Osób z Niepełnosprawnościami, Gala Przeglądu Twórczości. Każde to wydarzenie to sukces, co również można powiedzieć o tych zawodach sportowych. Organizatorami Paraolimpiady były Arena Legionowo oraz fundacja ”Promień Słońca”.

Trochę faktów. Po powitaniu gości otwarcia zawodów dokonali przedstawiciele władz samorządowych miasta i powiatu Konrad Michalski wicestarosta Powiatu Legionowskiego, Piotr Zadrożny zastępca Prezydenta Miasta Legionowo. W tym roku udział w paraolimpiadzie zgłosiło 340 zawodników. Po raz kolejny wzięli udział goście z powiatu pułtuskiego delegacja ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Anny Karłowicz w Pułtusku, ze Środowiskowego Domu Pomocy w Serocku, z Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie, Warsztatów Terapii Zajęciowej OSP, Warsztatów Terapii Zajęciowej św. Rity , Zespołu Szkół Łajski , Szkoły Podstawowa nr 2 w Legionowie, a Szkoły Podstawowej nr 3, Przedszkola Miejskiego im. Janusza Korczaka, Przedszkola integracyjnego nr 5 w Legionowie, Koła Pomocy Dzieciom Specjalnej Troski TPD . Podczas Paraolimpiady zawodników wspierali legionowscy wolontariusze siatkarki z IŁ Capital Legionovia, piłkarze z Klubu Piłki Ręcznej Legionowo, uczniowie ze Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II z zespołu Milenium w Legionowie oraz uczniowie z Liceum nr 2 Królowej Jadwigi w Legionowie. Zawody zostały przeprowadzone w dwu kategoriach rekreacyjnej i sportowej. Wszyscy zawodnicy otrzymali pamiątkowe medale, koszulki i wiele innych gadżetów, ci z kategorii sportowej otrzymali oprócz tego nagrody. Wszyscy mogli skosztować doskonałej zupy pomidorowej.

Czytaj dalej kliknij w link: https://gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/powiat-legionowski/paraolimpiada-xi-dni-osob-niepelnosprawnosciami-miasta-legionowo-powiatu-legionowskiego/