Poetyckie dary Anny Czachorowskiej dla nas. Wiersz “Marsz Kolorowej Skarpetki” i ………..

ŚWIĘTEM JEST NASZE ŻYCIE

Już XII edycja Dni Osób z Niepełnosprawnościami. Wszystkie wydarzenia tego projektu wyrobiły sobie określoną markę nie tylko w powiecie legionowskim.  Dobra wiadomość jest taka, że bez przerwy ewaluują. Organizatorzy poszukują nowych sposobów, by zachęcać do udziału. Najbliższe wydarzenie to marsz Kolorowej Skarpetki 21 marca. Już jest w trakcie przygotowań. Organizatorzy pragnęli, aby to wydarzenie miało swoją piosenkę marszową. I stało się mamy już tekst. Mam nadzieję, że się spodoba.  Na naszą prośbę znana poetka Anna Czachorowska napisała świetny moim zdaniem wiersz. Jest rytmiczny, prosty i zawiera w sobie  naprawdę najbardziej istotne treści. Czekamy na podkład muzyczny do tych wierszy..

MARSZ  KOLOROWEJ  SKARPETKI

kolorowa pani

dzisiaj twoje lico

w uśmiech ubieramy

Ale to nie koniec niespodziankom poetka napisała i  przekazała z dedykacją  dla fundacji „Promień Słońca” wiersz na Dni Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowa i powiatu Legionowskiego. Wiersz, który może  stać się hymnem łączącym wszystkie wydarzenia tego projektu.

ŚWIĘTEM JEST NASZE ŻYCIE

Anna Czachorowska

Świętem jest nasze życie

każdy człowiek

stworzony jest do miłości

Wiosną marzenia

są w stałym rozkwicie

płyniemy wpław

ku brzegom radości

Uśmiechem witamy dzień

Smarując nadzieją chleb

gdy wiosna się rodzi

to nas oswobodzi

przegoni precz smutki i lęk

My świetliste dusze

są w stałym rozkwicie

płyniemy wpław

ku brzegom radości

Poetka zawarła w tych słowach przesłanie nie tylko  do uczestników Dni, ale i do wszystkich ludzi. Prosto mówi o szacunku dla drugiego człowieka, szacunku dla życia i tworzenia w nim miejsca na różnorodność, miłość i akceptację. Oba przekazane wiersze pokazują jak ważne dla poetki są osoby, którym je dedykuje. Widać jest ogrom zaangażowania i serca w sprawy osób z niepełnosprawnościami. Dziękujemy bardzo  za te wspaniałe dzieła, dziękujemy za ich przesłanie. Mam nadzieję, że będą funkcjonowały w naszym życiu długo, zostaną zapamiętane i śpiewane. Poruszą niejedno serce dla spraw bliskich sercu Poetki.