Fundacja „Promień Słońca”  laureatem VI edycji programu grantowego „Pepcolandia 2023”

Miło jest nam poinformować, że fundacja „Promień Słońca” została  laureatem VI edycji programu grantowego „Pepcolandia 2023” organizowanego przez firmę Pepco Poland   reprezentowanej  przez  ZG TPD i otrzymała 5.000zł na realizację projektu  “W kolorowym świecie witrażu” .

Celem głównym naszego projektu jest wielozmysłowa stymulacja rozwoju młodzieży z umiarkowaną lub znaczną niepełnosprawnością intelektualną poprzez działania związane ze sztuką użytkową. Zajęcia będą odbywać się będą przez 4 tygodnie we wrześniu 2023.

W ramach warsztatów witrażowych, pod okiem doświadczonych nauczycieli oraz artysty witrażu Andrzeja Bochacza młodzież będzie tworzyć unikalne świeczniki ze szkła witrażowego, a także biżuterię i zawieszki małoformatowe.

Na zakończenie  projektu  zorganizowana będzie jednodniowa wycieczka po Warszawie z przewodnikiem, podczas której uczniowie będą mieli okazję odwiedzić miejsca, instytucje i budynki zawierające w swojej kubaturze dzieła sztuki witrażowej. Ta fascynująca podróż po kolorowym świecie witrażu z pewnością zostawi piękne wspomnienia i zainspiruje uczestników.

W imieniu naszych podopiecznych dziękujemy firmie Pepco Poland  oraz ZG  TPD za hojną darowiznę  która pozwoli na realizację  naszego projektu “W kolorowym świecie witrażu”.

Termin realizacji projektu: Wrzesień 2023 Miejsce: Powiatowy Zespół Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie ul. Jagiellońska 69 oraz Warszawa (wycieczka)

Zapraszamy do odkrywania magicznego świata witrażu razem z nami!