Terapeutyczne gotowanie ”Na słodko i na słono”. Legionowskie XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami- Nasze miasto.

Jednym z ważnych punktów kalendarza XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowo i powiatu Legionowskiego są Warsztaty Kulinarne, których organizacją zajmuje się Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie we współpracy z Fundacją „Promień Słońca”. Wszystkie zostały przeprowadzone w pracowni gospodarstwa domowego Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. W czterech warsztatach wzięło udział ponad czterdziestu uczestników. Każda grupa przygotowywała inne potrawy. Grupy miały profesjonalną pomoc. Potrawy zostały przygotowane i podane rewelacyjnie. Były bardzo smaczne, pięknie udekorowane. Uczestnicy przy ich wykonaniu wykazali się wielkim zaangażowaniem. A przy tym świetnie się bawili. Trzeba podkreślić wspaniałą atmosferę i świetną komunikację w grupach. Na zakończenie uczestnicy otrzymali specjalne dyplomy z podziękowaniami i upominek.
Przy okazji wręczania każdy z nich usłyszał wiele pochwał i słów zachęty do rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.

W atmosferze zabawy na poważnie o gotowaniu.
Pod koniec sierpnia tego roku uczestnicy Dni Osób z Niepełnosprawnościami rozpoczęli swoją przygodę kulinarną.
24 sierpnia 2022 przygotowywali potrawy podopieczni Koła Pomocy Dzieciom Specjalnej Troski przy TPD w Legionowie. Uczestnicy zgodnie z instrukcjami przygotowali specjalną lemoniadę i pyszne racuchy z jabłkami.
30 sierpnia rozwijali swoje kompetencje kulinarne uczestnicy z Warsztatów Terapii Zajęciowej św. Rity, a po nich z Warsztatów Terapii Zajęciowej OPS Legionowo. Uczestnicy przygotowali rewelacyjne ptysie i napoje.
A ostatnie już w tym roku Warsztaty Kulinarne odbyły się 23 września. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami na prośbę Powiatowego Centrum Integracji Społecznej w Legionowie poprowadzili je członkowie Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka. Tym razem były one przeznaczone dla uczniów PDP Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. W atmosferze dobrej zabawy przygotowano z wielką pieczołowitością dwa dania: gofry i placki ziemniaczane. Zostały one pięknie przez uczestników udekorowane.

więcej pod linkiem: https://naszemiasto.pl/mieszkaniec/artykul/terapeutyczne-gotowanie-na-slodko-i-na-slono-legionowskie,466575,t,id.html

 

 

Dodaj komentarz