Warsztaty ceramiczne „Ozdoby bożonarodzeniowe dla każdego domu”w PZSIPS w Legionowie. Zabawy z gliną – art. Nasze miasto Warszawa

022-12-04 16:38:30

W dniach 25 11.2022 oraz 2.12.2022 w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie odbyły się świąteczne warsztaty ceramiczne „Ozdoby bożonarodzeniowe dla każdego domu”. Poprowadziła je Anna Wijatkowska z Fundacji Artystyczna Wylepiarnia. Z wykształcenia filozof, pedagog, arteterapeutka ceramik oraz oligofrenopedagog. Kiermasz i koncert kolęd ” Boże Narodzenie 2022″ współorganizują z fundacją “Promień Słońca”, Zespół Szkolno – Przedszkolny “Milenium” oraz Powiatowy Zespół Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie.

Ceramiczne ozdoby na kiermasz „Boże Narodzenie 2022”.
W dniu 25 listopada 2022r. odbyły się pierwsze bożonarodzeniowe warsztaty ceramiczne. Wzięły w nich udział dwie klasy PDP. Uczestnicy wykonywali ozdobne wianki. Było bardzo pracowicie. Wszystkim dopisywał wspaniały humor. W tej atmosferze powstały pod profesjonalną opie-ką niezwykłe prace. 2 grudnia dalszy ciąg warsztatów z ceramiki. Pani Ania Wijatkowska zaprezentowała uczestnikom jak przygotować szkliwo. A za chwilę już instruktaż o zasadach bezpiecznego nakładania szkliw. I już można było przejść do szkliwienia. Na ten moment czekali wszyscy. Powlekanie szkliwem za pomocą pędzelka przedmiotów z gliny jest czynnością dość różną od malowania. Wymaga pełnej koncentracji uwa-gi i cierpliwości. Uczestnicy wykonali zadanie. Prace wykonane przez tą grupę na poprzednim spotkaniu zostały powleczone szkliwem. A potem włożone do pieca. Na zakończenie zajęć gorące i szczere podziękowania dla pani Anny Wijatkowskiej złożyli uczniowie i dyrektor Placówki pani Marzenna Kmieciak.

Kliknij link i czytaj dalej :